Despre noiCine a fost Martin Hochmeister

Despre Martin Hochmeister…

Gallery Thumb II

Martin Hochmeister (n. 1740 - d. 1789) a fost un tipograf şi librar sas din Sibiu si unul dintre cei mai respectaţi oameni de cultură din Sibiu. A învățat meșteșugul tipăririi în tipografia lui Johann Barth din Sibiu.

În 1773 a câștigat la loteria imperială 108 florini de aur, cu care a cumpărat în 1777 tipografia Sárdi. În anul 1782 a deschis prima bibliotecă cu cărţi de împrumut din oraș. A fondat în 1778 prima revistă de teatru "Theatral Wochenblatt". Începând din 1784 a tipărit ziarul Siebenbürger Zeitung, care a devenit în scurtă vreme cel mai citit ziar de către sașii transilvăneni.

În 1787 a apărut Hermannstädter Kriegsbote și în 1791 Siebenbürger Bote, gazete editate în spiritul iluminismului.

Gallery Thumb II

În anul 1787, acelaşi Martin Hochmeister a solicitat şi obţinut cedarea clădirii Turnului Gros pentru a se amenaja acolo un teatru orăşenesc, primul teatru de pe teritoriul actual al României şi unul dintre puţinele din Europa de la acea vreme.

Sala teatrului a fost construită într-un an de zile, cheltuielile ridicându-se la 24.000 de florini. În iunie 1788 s-a organizat acolo primul spectacol de teatru.

Fiul său, Martin Hochmeister, a continuat afacerea tatălui său.


Despre locatie

Gallery Thumb IILa actuala locatie a restaurantului Hochmeister a funcționat una din primele tipografii a orașului și vechea Lojă a Ordinului Sfântului Andrei din Sibiu.

Martin Hochmeister a înființat Sala Thalia și a transformat-o în teatru, fiind în acea vreme primar al Sibiului..

Program

Zilnic: 12:00 - 23:00